Silesian Cannabis Expres @: Canada Today, 16.ledna 2016

Silesian Canabis Expres@: Cannada Today (slovensky o právech občanů Kanady vůči cannabis semina, herba, resina, oleum, flos, tinctura a ruderalis a úmluvám OSN) 

 Zveřejněno také 16.ledna 2016 v den upálení Jana Palacha





Izrael má plán na prodej léčebné marihuany z pera ultraortodoxního ministra



JERUZALÉM, 13.1.2016 – V Izraeli bude brzy možné legálně zakoupit marihuanu pro léčebné účely. Návrh nové legislativy pochází pro mnohé nečekaně z iniciativy ministra zdravotnictví Jaakova Litzmana, který je členem ultraortodoxní náboženské strany Sjednocený judaismus Tóry. Plán, který by Izrael otevřel trhu s léčebným konopím i pro nové prodejce a pěstitele, zveřejnil ministr v úterý 12. ledna. Nyní se k němu očekávají připomínky. V současnosti existuje v Izraeli jen osm farem, kde se pěstuje konopí. Schválení tohoto plánu by však znamenalo navýšení tohoto čísla. Ministerstvo totiž zatím nemá v úmyslu regulovat počet výrobců konopí, kterým stačí, pokud budou pěstovat ve vhodných sklenících a budou držitelem platného povolení podle vyhlášky o nebezpečných léčivech. Marihuana pro léčebné účely by se měla distribuovat ve formě paliček nebo ubalených marihuanových cigaret.



 Izraelský ministr zdravotnictví Jaakov Litzman



Jaakov Litzman už předestřel před čtyřmi měsíci, že hodlá provést na trhu s léčebným konopím v Izraeli revoluci. „Už nyní tu existují lékárny, které prodávají různé druhy léků jako například morfium. Přidáme tedy i konopí. Bude se prodávat jen s registrací a budeme na to dohlížet. Bude podléhat stejným standardům jako medicína,“ řekl Litzman, který má funkci náměstka ministra zdravotnictví, de facto je ale ministrem. Členové jeho náboženské ultraortodoxní strany totiž formálně nezastávají ve vládě ministerské pozice, a to z nábožensko-ideologických důvodů.